Bora e perhershme dhe Akullnajat - Mind Map

Bora e perhershme dhe Akullnajat Mind Map
 
 
 
 

Bora e perhershme dhe Akullnajat - Mind Map

4 years ago by: Fatjon
 
 
 • Bora e perhershme dhe Akullnajat
  • Akullnaje malore
   • Te perbashketat
    • Ne disa raste varen nga njera tjetra (lumnjte formohen nga shkrirja e akullnajave,dhe burimi i lumit eshte nga shkrirja e akullnajave),te dyja jane ne levizje te vazhdueshme.
     • Kategorite marredheniore
  • Lume
   • Dallimet
    • Lumi eshte rryme uji e vazhdueshme qe leviz neper nje shtrat te perpunuar drejt pjesrresise,lind vetem kur ka sasi uji te mjaftueshme per rrjedhej te perhershme.Akullnajat kalojne ne tri faza per formimin e tyre :firna,akulli i firnit dhe akulli akullnajor
  • Akullnaje Kontinentale
   • Dallimet
    • A.K jane me te trasha ne qender dhe drejt rrethinave tashesia zvogelohet,majat dhe pjeset me pjerresi me te madhe nuk mbulohen nga akullnajat,ky tip akullanajash ndodhet ne Antarktide dhe Groenlande. A.M formohen ne malet e larta mbi kufirin e bores se perhershme,kur nga disa vende vijne gjuhe te ndryshme e bashkohen ne nje akullnaje te vetme qe mbush luginen ,kjo quhet akullnaje e tipit luginor ose alpin,ka dhe disa tipa te tjere si i varur,pjemond,himalajan
     • Kategorite marredheniore
  • Akullnaje malore
   • Te perbashketat
    • Mbulojne hapesira te medha si:male,lugina,duke i mbushur ato.Gjeresia shkon ne disa dhjetra kilometra ndersa gjatesia deri ne qindra ose mijera kilometra.Jane tipe akullnajash.
Report abuse
More Maps by This User