Burimet e pariperteritshme te energjise - Mind Map

Burimet e pariperteritshme te energjise Mind Map
 
 
 
 

Burimet e pariperteritshme te energjise - Mind Map

4 years ago by: Johan Bacu😎
 
 
 • Burimet e pariperteritshme te energjise
  • Perkufizimi
   • Një burim jo I rinovueshem (i quajtur edhe një burim i limituar) është një burim që nuk rinovojë veten në një shkallë të mjaftueshme për te kaluar shkallen e konsumit te tij nga njeriu . Një shembull eshte karburanti organik . Materiali origjinal organik, me ndihmën e nxehtësisë dhe presionit, bëhet lëndë djegëse e tille si nafta apo gazi. mineralet tokesore dhe mineralet metalike, karburantet fosile (qymyri, nafta,gazi natyror) dhe nëntokësor në akuiferet caktuara konsiderohen të gjitha burime jo të rinovueshme, edhe pse elementet individuale janë ruajtur pothuajse gjithmonë.
    • Idea
    • Idea
  • Lendet fosile
   • Burime natyrore si qymyri,nafta dhe gazi natyror duan mijera vjet per tu formuar dhe nuk mund te zevendesohen me ritmin e konsumit te tyre.Keshtu konsiderohet se burimet me baza fosile do te behen shume te kushtueshme per te korrur fitim dhe njerezimi duhet ta ktheje koken nga burime te tjera energjie si energjia diellore ose e eres.Sot burimi kryesor I energjise I perdorur nga njeriu eshte lenda fosile.Qe nga fillimi I perdorimit te motorit me djegie te brendshme ne shekullin 17,nafta dhe lende te tjera fosile kane qene objekt I vazhdueshem kerkesash te shumellojshme.Si rezultat,infrastruktura e pershtatshme dhe sistemet e transportit qe jane te pershtatshme per perdorimin e motorit me djegie te brendshme mbetet e perhapur ne gjithe globin.Perdorimi I vazhdueshem I lendeve fosile ne nivelin e sotem besohet se mund te rrise ngrohjen globale dhe te shkaktoje ndryshime te medha klimatike
  • Lendet nukleare
   • Fuqia nukleare siguron rreth 6% te energjise boterore dhe 13-14% te elektricitetit.Prodhimi I energjise nukleare shoqerohet kontaminim te rrezikshem radioaktiv duke qene se mbeshtetet ne elemente te paqendrueshme.Ne vecanti,impiantet berthamore prodhojne rreth 200,000 tone metrike mbetje te klasifikuara si te parrezikshme ose me nivel te mesem rrezikshmerie,dhe 10,000 tone metrike te nivelit te larte,te perhapura ne gjithe boten.Sjellin dem te madh ndaj njerezve dhe botes se gjalle .Perdorimi I ketyre lendeve per prodhim energjie dhe pakujdesite fare te vogla ne impiantet berthamore kane sjelle dukuri me pasoja te tmerrshme si rasti I Cernobilit ne zonen midis Ukraines dhe Bjellorusise
  • Ndikimi ne ekonomi
   • .Perdorimi I burimeve te riperteritshme ka nje dobi me te madhe ekonomike,pasi ne situaten ku ndodhemi sot nje shume mjaft e madhe parash po shkon per kerkimin e burimeve te reja me ane te sondave,nderkohe qe burimet e riperteritshme jane kudo dhe kurdo prane nesh.Gjithashtu,me kalimin e kohes,rezervat e burimeve te riperteritshme sa do te vijne e do te pakesohen.Kjo do te sjelli rritje ne cmimin e ketyre burimeve dhe do ti beje edhe me te veshtira per tu perballuar nga konsumatori I zakonshem sesa jane aktualisht.Fatkeqesisht sot njerezit jane mesuar me perdorimin e ketyre metodave te demshme per prodhimin e energjise dhe me shume mundesi do te refuzonin pagesen per nje burim me te paster dhe ne te mire te tyre.Cmimi I ketyre burimeve gjithashtu eshte ne nje destabilitet te vazhdueshem.
  • Ndikimi ne mjedis
   • Procesimi I lendeve fosile sjell emetimin e gazeve te tipit Greenhouse ne ajer.Keto gaze,kryesisht dioksidi I karbonit,demtojne shtresen e ozonit qe na mbron ne nga rrezatimi I diellit.Ndotja e ajrit gjithashtu ndikon negativisht ne shendetin tone respirator.Nje tjeter dukuri qe vihet re eshte prania e shiut acid.Ai krijohet nga clirimi I squfurit dhe kimikateve te tjera ne atmosphere,kryesisht gjate kthimit te ketyre lendeve fosile ne energji elektrike.Gerryen makinerite dhe mund te demtoje ekosistemet ky ai bie.Nje studim I vitit 1991 tregonte se 5% e liqeneve ne New England kishin permbajtje te larte acide dhe nuk krijonin mjedisin e duhur per rritjen e peshqve si trofta.Hiri I demshem grumbullohet ne zona grumbullimi te mbetjeve solide qe shfaqin dukurine e perhapjes se rrezikshme ne zonat perreth.Derdhjet e naftes jane ekstremisht te demshme per brigjet detare dhe ekosistemet.Gjate periudhes se derdhjes se naftes ne gjirin e Meksikes,Florida pati renie te fitimeve nga turizmi me gati 3 miliarde dollare dhe 2,5 miliard ne tregtine e peshqve.Kjo dukuri thuajse zhduku nje lloj alge qe ishte burim kryesor ushqimi per me se 400 specie ujore
  • Punoi
   • Johan Bacu
  • Anet pozitive dhe negative
   • Disavantazhet
    • · .Ndotja eshte disavantazhi kryesor i karburanteve fosile. Kjo pasi ato clirojne dioksid karboni kur digjen duke shkaktuar efektin sere. Ky eshte njeheresh faktori kontribues kryesor ne ngrohjen globale qe perjeton toka ne ditet e sotme. ·Qymyri gjithashtu prodhon dioksid karboni kur digjet krahasuar me djegjen e naftes dhe gazit. Per me teper ai jep dioksid sulfuri, nje lloj gazi qe krijon shiun acid. · Nga pikepamja mjedisore, germimet per qymyr cojne ne shkaterrimin e zonave te gjera ne toke. Germimi i ketij karburanti eshte gjithashtu i veshtire dhe mund te rrezikoje jetet e minatoreve. Mining this fossil fuel is also difficult and may endanger the lives of miners. Germimi i qymyreve konsiderohet si nje nder punet me te rrezikshme ne bote. · Centralet energjetike qe perdorin qymyr kane nevoje per sasi te medha te karburantit. Me fjale te tjera, nuk nevoiten vvetem vagona por trena me qymyr me ngarkesa te rregullta, qe operojne dhe gjenerojne elektricitet. Kjo do te thote se centralet qe punojne me qymyr duhet te kene rezerva qymyri ne nje zone prane centralit. · Perdorimi i gazit natyror mund te shkaktoje aroma te pakendshme dhe disa probleme te lidhura me transportin. · Perdorimi I naftes krudo shkakton ndotje dhe perben rreziqe mjedisore si derdhje te naftes kur per shembull kontenieret rrjedhin apo bien thelle ne det. Nafta krudo permban kimikate toksike te cilat ndotin ajrin kur digjen.
    • Idea
   • Avantazhet e karburanteve fosile Nje avantazh kryesor i karburanteve fosile eshte kapaciteti I tyre per te gjeneruaar sasi te medha elektriciteti ne nje vendndodhje te vetme. ·Karburantet fosile jane lehtesisht te gjendshme. · Kur qymyrguri perdoret ne termocentrale, ai eshte shume kost-efektiv. Qymyrguri eshte gjithshtu nje produkt i gjendur me shumice. · Transportimi i naftes dhe gazit ne stacionet e prodhimit te energjise mund te kryhet permes perdorimit te tubave cka e ben kete nje detyre te lehte. · Stacionet e prodhimit te energjise qe perdorin gaz jane shume eficente. · Ndersa stacionet qe perdorin karburante fosile mund te konstruktohen ne thuajse cdo vendndodhje. Kjo eshte e mundur per aq kohe sa sasi te medha te karburantit mund te cohen lehtesisht ne stacione.
Report abuse
More Maps by This User