CYBERBULLING123 Mind Map
 
 
 
 

CYBERBULLING123 - Mind Map

3 months ago by: meg mehmeti
 
 
 • CYBERBULLING
  • RRJETET SOCIALE
   • FACEBOOK
     • Facebook kryesisht eshte i perdorur nga moshat e medha por dhe moshat e reja e te vogla nuk mungojne.
      • Idea
     • Cyberbulling ka pasur nje nivel me te larte deri ne vitet 2016 por me pas ky nivel ra per shkak te renies se perdoruesve.
      • Idea
   • TIKTOK
    • Aplikacioni i cili tashme eshte shume i pedorshem sidomos nga moshat e reja
     • Tiktok tashme ka marre nje vendim rreth kesaj duke mbyllur shkembimin e mesazheve.
     • Raportimi direkt i personit duke klikuar "It's bullying me".
      • Idea
      • Idea
      • Idea
      • Idea
      • Idea
      • Idea
      • Idea
    • Cyberbulling ka qene shume i perhapur ne kete aplikacion,
     • Ne kete aplikacion Cyberbulling mund te behet nepermjet komenteve me pseudonime ofenduese.
     • Marrja e videove te ndryshme dhe hedhja e tyre pa autoresine e personit duke perdorur mbishkrime negative
      • Idea
     • Hedhja e videove nga personi bullizues pa u treguar fytyraduke perdor fjale te papershtatshme kundrejt te bullizuarit
   • INSTAGRAM
    • Instagrami kryesisht perdoret nga moshat 13-18,por smund te perjashtojme dhe moshat e tjera
     • Kjo moshe ndryshe deshiorn te jete e njohur ne kete rrjet social pa marr parasysh pasojat.
     • Shpesh prinderit mendojne se Instagram ka me shume siguri se Facebook,edhe pse seshte e vertete.
    • Shume adoleshent ne kete aplikacion kane ndjere shenja te Cyberbulling.
     • Ato shpesh vijne nepermjet mesazheve direkte por gjithashtu dhe nepermjet komenteve.
     • Nje menyre tjeter eshte marrja e fotove te personave te ndryshem dhe postimi i tyre me mbishkrimie ofenduese.
  • MOSHA E ABUZUAR
   • 8-12
    • Moshe,e cila nuk u lejohet perdorimi i rrjeteve sociale.Ka rezikshmeri renia pre e Cyberbulling.
     • Kjo shkakton probleme ne rritjen dhe formimin e tyre.
     • Aktiviteti i tyre fizik vjen ne renie.
      • Idea
     • Nisin te njohin njerez online,te cilet nuk i njohin.
    • Shume femije te moshave te tilla hapin rrjete sociale,shpeshhere pa u konsultuar me nje person me te rritur se ata.
     • Konsultimi me nje person me te rritur u jep mundesine e informimit rreth veprimit qe ata po kryejne ne kete rast,hapjen e nje rrjeti socal.
     • Informimi nga nje prind,mesues apo i afert do te bej qe femija te kuptoj se cfare Cyberbulling eshte dhe se si ai mund te mos bjeri pre e ketij fenomeni.
      • Idea
   • 13-18
    • Jane te informuar joplotesishte rreth botes virtuale.
     • Mendojne se jane te informuar plotesisht por dine rreth 1/3 e problemeve qe mund te shkaktohen nga rrjete sociale.
      • Idea
     • Nuk preferojne te marrin keshilla,por dhe shpesh nuk duan te tregojne problemet e tyre.
    • Cyberbulling ne kete moshe eshte ne nje nivel shume te larte abuzimi..
     • Kjo moshe mund te kryej te dyja rolet:abuzuesin dhe te abuzuarin.
      • Idea
     • Shpesh bien pre per shkak te deshires se njohjes me personave te panjohur.
      • Idea
      • Idea
      • Idea
     • Ata mund te keqtrajtohen nepermjet komenteve negative dhe poshteruese ne fotot e tyre.
      • Idea
      • Idea
  • Pasojat
   • Pasojat qe sjell Cyberbulling shume efektive ne jeten e nje adoleshenti.
    • Idea
   • Keto pasoja mund te jene fizike apo dhe me ndikim ne shendetin.
    • Fizike
     • Personi ndihet i pafuqishem,shpesh duke mos dashur as te dali nga shtepia.
     • Stresi qe shkakton Cuberbulling eshte shume i larte,ai cone ne semundjet e stomakut dhe atyre te lekures.
     • Vaktet ushqimore anashkalohen shume dhe arrin deri ne piken kur personi nuk ushqehet per asnje cast te dites.
    • Shendeti mendor
     • Ata ndihen te pavlere,pasi qellimi i Cyberbulling eshte qe ti preki te bullizuarit ne pikat e tyre me te forta.
     • Shpesh te bullizuarit i shfaqet agresiviteti pasi ai/ajo deshirojne te hakmerren,por nuk dine se si.
      • Idea
     • Ata qe bullizohen shpesh ndihen te shume te pafuqishem,te merzitur,te acaruar nga kjo gje dhe mendimi i tyre shkon drejt vetvrasjes.
  • Ndalimi i perhapjes te metejshme te Cyberbulling
   • Moshapja e ketyre aplikacioneve pa arritur nje moshe te caktuar.
    • Kur personi arrin nje moshe te caktuar ai di si ti perballoj fenomene te ndryshme.
    • Hapja e aplikacioneve nga nje moshe shume e re con ne lehtesimin e renies pre te Cyberbulling
   • Hapja pas konsultimit dhe mbikqyrjes nga nje person me i madh dhe i afert.
    • Ata arrijne te kuptojne cfare eshte ky program dhe cfare shkakotn
    • Mbikqyrja e ndihmon qe femija te ndihet i sigurte.
   • Nese hapet nje rrjet social ai mund te mbahet privat.
    • Personat e panjohur nuk mund te shohin fotot.
    • Ata nuk mund te komentojne.
    • Mund te shkrujane por mesazhet e tyre fshihen lehte pasi opsioni i privatesise nuk i lejon
   • Mbjatja e femijes te zene me aktivitete duke mos i lene kohe perdorimit te rrjeteve sociale.
    • Marrja me akitvitete ndihmon femijen ne te qenit i shendetshem
    • Mosperdorimi i rrjeteve sociale minimizon renien pre e ketij fenomeni
Report abuse
More Maps by This User