HISTORIKU I INTERNETIT DHE TOPOLOGJIA E RRJETIT - Mind Map

HISTORIKU I INTERNETIT DHE TOPOLOGJIA E RRJETIT Mind Map
 
 
 
 

HISTORIKU I INTERNETIT DHE TOPOLOGJIA E RRJETIT - Mind Map

2 years ago by: Ira
 
 
HISTORIKU I INTERNETIT DHE TOPOLOGJIA E RRJETIT
 • HISTORIKU I INTERNETIT DHE TOPOLOGJIA E RRJETIT
  • Një rrjet kompjuterik është një grup kompjuterash autonomë të ndërlidhur me ndihmën e një teknologjie të caktuar. Dy kompjutera quhen të ndërlidhur nëse janë të aftë të shkëmbejnë informacion midis tyre. Lidhja mund të realizohet me anën e kabllove elektrikë, fibrave optike, mikrovalëve, rrezeve infra të kuqe apo me anën e satelitëve. Rrjetet kanë forma dhe madhësi të ndryshme.
   • Sipas madhësisë
    • Idea
    • Idea
    • Idea
   • Sipas marrëdhënieve
   • Sipas topologjisë
   • Sipas topologjisë
  • Topologjia e rrjetit është model i lidhjeve të cilat lidhin çifte të nyjeve të rrjetit. Është formë e rrjetit LAN ose të ndonjë sistemi tjetër komunikues. Një nyje e dhënë ka një ose më shumë lidhje me tjera, dhe këto lidhje mund të shfaqen në shumëllojshmëri formash të ndryshme.
   • LINEARE
   • Magjistralë – (bus)
   • Unazë – (ring)
  • TOPOLOGJI TE TJERA
   • Dru – (tree)
   • Mesh
   • Fully Conected
  • Interneti është sistemi rrjeteve kompjuterike të ndërlidhura që përdorë Suitën e Protokollit të Internetit (TCP/IP) për të lidhur miliarda pajisje në të gjithë botën.
   • Origjina e internetit daton herët në hulumtimin e autorizuar nga qeveria federale e Shteteve të Bashkuara në vitet 1960 për të ndërtuar rrjete kompjuterike të fuqishme për komunikim me tolerancë të defekteve
    • Zanafilla e idesë për ndërtimin e rrjetit, që për ne është i njohur me emrin “internet”, rrjedh nga koha e Luftës së Ftohtë në vitet 60-të
    • Si iniciatorë të këtij rrjeti janë strukturat ushtarake të ShBA-së. Që në fillim të viteve ´60-të, ushtarakët amerikanë mendonin se si ti mbronin informacionet e tyre edhe në raste të ndonjë sulmi atomik nga kundërshtarët.
   • Fillimet e internetit i përkasin viteve 60-të, si përpjekje e ushtrisë amerikane të lidhte me Rrjet / Network, bazat e saj nëpër Amerikë. Më pas filluan universitetet me njëra-tjetrën dhe më vonë, universitetet shërbyen si ISP për studentët dhe profesorët, kjo me qëllim të bëhej një shkëmbim sa më i madh informacioni.
    • Idea
   • Rreth viteve 70-të filloi dhe komercializimi i internetit, por mund të dërgohej vetëm posta elektronike dhe në atë kohë ishte një shërbim tepër i kushtueshëm.
    • Idea
    • Idea
    • Idea
   • Rreziqet më të mëdha që përmban interneti për fëmijët, sipas punonjësve socialë, janë pa dyshim aksesi në lojëra të dhunshme, mundësia e të shikuarit fotot e filmimeve jo të përshtatshme për moshën, si dhe ajo e përdorimit të një fjalori jo qytetar, gjëra që normalisht gjenden pa kufi në faqet e internetit.
    • Idea
    • Idea
Report abuse
More Maps by This User