Jeronim De Rada Mind Map
 
 
 
 

Jeronim De Rada - Mind Map

3 years ago by: Gwennie
 
 
Jeta dhe vepra e shkrimtarit te famshem arberesh.
 • Jeronim De Rada (1814-1903)
  • Vleresime
   • Te pergjithshme
    • Per personin
     • Romantiku me tipik
     • Talent i fuqishem
     • Kulture e gjere
      • E fituar nga studimet
    • Per vepren
     • Krijimtari e pasur
      • Spikat poezia
      • Tiparet
       • Atdhetarizem
        • Ne motive
        • Ne fryme
       • Ligjerim
        • I pasur
        • Figurativ
       • Vizioni
        • Universal
        • Filozofik
       • Niveli artistik
        • I larte
   • Nga autore te vecante
    • Cabej
     • Per personin
      • "Ka pasuruar literaturen me motive origjinale"
      • "Personaliteti i De Rades: pertej caqeve te shkrimtarit"
       • "Poet i frymezuar"
       • "Gazetar"
       • "Folklorist"
       • "Gjuhetar"
       • "Mesues"
      • "Apostull i idese nacionale"
     • Per vepren
      • Tiparet e pergjithshme
       • "Art clair-obscure"
       • Me te perfaqesohemi ne literaturen boterore
      • "Milosao"
       • "Poeme idilike me frymezim romantik"
       • "Poeme naive-arkaike"
       • "Margaritar i letersise sone"
    • Kadare
     • Per vepren (Milosaon)
      • "Teresi organike"
      • "Unike per natyrshmerine e saj"
       • "Bukuri e pashoqe poetike, freski, rini, vitalitet"
      • "Heshtja si nje mjet i fuqishem artistik"
     • Per personin
      • "Novator i poezise shqipe"
      • "Shkuli cdo gje te tepert nga vepra"
  • Edukimi
   • Mesimet e para
    • Ne Maki (Kozence, Kalabri)
    • Mesues
     • Jepte
      • Cfare?
       • Greqisht
       • Latinisht
      • Ku?
       • Ne Kolegjin e Shen Adrianit
   • Kolegji (1822)
    • Studioi lende
     • Humanitare
     • Fetare
    • Lexoi
     • Vepra nga autore te njohur
      • Sofokliu, Euripidi, Homeri, Virgjili, Petrarka, Hygo, Bajroni, etj
       • U formesua artistikisht
       • U frymezua per vepren e pare
        • "Odise"
         • Poeme
         • Italisht
         • Me subjekt shqiptar
         • 4 kenge
   • Studimet e larta (1835-1836)
    • Universiteti i Napolit
    • Per drejtesi
  • Kontributi atdhetar
   • Ne letersi
    • Mblodhi poezi popullore
     • Per 1 vit pas mbarimit te kolegjit
     • Ne Maki dhe zonat perreth
     • I nxitur nga nje mik avokat
    • Pati krijimtari te pasur
   • Ne levizjen kombetare
    • Shtypi
     • "L'albanese d'Italia"
      • 1848
      • E para gazete shqiptare
     • "Fiamuri i Arberit"
      • 1883
      • Shqip dhe italisht
      • U shpreh
       • Ne mbrojtje te
        • Unit kombetar shqiptar
       • Kunder
        • Politikave shoviniste te fqinjeve
     • Te tjera
      • Shkrime
       • Gjuhesore
       • Shkencore
    • Leterkembimet
     • Me figura te shquara te Rilindjes
      • Kontribuoi ne ceshtjen e clirimit kombetar
       • Me projekte
       • Me pikepamje
    • Bindjet
     • Shqipja e ka origjinen nga pellazgjishtja
     • Populli shqiptar ka te drejten e vetevendosjes
  • Krijimtaria
   • Vepra letrare
    • "Odise"
    • "Skenderbeu i pafan"
     • 1837-1879
     • Nje prolog, 32 kenge dhe hyrje poetike
     • Poeme epiko-lirike
     • Evokon periudhen e Skenderbeut
    • "Pasqyra e nje jete njerezore"
     • 1898
     • Poeme me 4 libra
     • Nje pjese i kushtohet S.Topise
      • Jo si narracion autobiografik
      • Perqendrohet te konteksti historik
    • "Serafina Topia"
     • Subjekti
     • Figura e Serafines
      • Jepet
       • E gjalle
       • E pasur me arsyetime filozofike
        • Per gjithesine
        • Per jeten personale
      • Rimerret ne vepra te tjera
    • "Kenget e Milosaos"
     • Botimet
      • Origjinali
       • 1836
        • 2 pjese, 11 kenge
      • Ripunimet
       • 1847
        • 10 kenge
       • 1873
        • 10 kenge
   • Vepra gramatikore
    • 1870
    • 1894
   • Vepra folklorike
    • "Rapsodi te nje poeme arbereshe
     • 1866
   • Vepra historike
    • "Lashtesia e kombit shqiptar"
     • 1864
   • Traktate
    • "Parime te estetikes"
     • 1861
Report abuse
More Maps by This User