Kanalet e transmetimit - Mind Map

Kanalet e transmetimit Mind Map
 
 
 
 

Kanalet e transmetimit - Mind Map

3 months ago by: Ardinit Breza
 
 
 • Kanalet e transmetimit
  • Kabllor:Transmetimi i te dhenave behet me ndihmen e disa pajisjeve hardware te cilat jane te lidhura me pajisjet e tjera te rrjetit ku ben pjese edhe vete kompjuteri. Disa nga llojet me te njohura te ketyre kabllave jane: coaxial cable ( kablli koaksial ), twisted pair ( kablli çift ) dhe optical fibre cable ( kablli me fiber optike )
   • Kablloja koaksiale:Kablli koaksial perdoret per transmetimet audio dhe video. Perdorimin me te gjere keta kablla e gjejne per te lidhur nje TV me nje televizion kabllor. Ndertimi i ketij kablli eshte i perbere nga nje tel i gjate qe perfundon me nje konektor mashkull, qe lidhet me nje konektor femer.
   • Kablloja e ciftezuar:Elementi dallues ne ndertimin e ketij kablli eshte se ai perbehet nga gershetimi i dy telave te vecante. Gershetimi parandalon bllokimin e sinjalit. Ka dy lloje kabllash çift: STP dhe UTP.
    • Kablloja Stp:•Kablli STP (shielded twisted pair) quhet i mbrojtur pasi telat e tij jane te izoluar. Gjithsej ka 8 tela, qe te gershetuar krijojne 4 fije. Nga anet pozitive te perdorimit te ketij kablli eshte ulja e interferencave.
    • Kablloja Utp:Kablli UTP (unshielded twisted pair) si e ka edhe emrin i pambrojtur, eshte i paizoluar. Ky eshte edhe dallimi me kabllin STP.
   • Kablloja me fiber optike:Optical Fibre Cable eshte i ndertuar nga fibra optike. Per transmetimin e te dhenave kablli me fiber optike perdor driten. Elementet e fibres optike jane te mbuluara dhe te mbeshtjella secili me shtrese plastike dhe te vendosura ne tuba te pershtatshem per te ruajtur mjedisin ku ato shtrihen. Shpejtesia e transmetimit me keto fibra eshte e larte, por kostoja eshte gjithashtu shume e larte
  • Jokabllor:Wireless nenkupton transmetimin e te dhenave pa pasur nevojen per sistem kabllor. Pergjithesisht sistemi wireless punon permes sinjalit elektromanjetik.Me sinjalet wireless se fundmi punojne shoqerite e telekomunikacionit. Kjo teknologji ka gjetur perdorim edhe ne pajisjet e ndryshme te kompjuterit: psh. te mausi
   • Valet radio:jane perdorur ne pergjidhesi per largesi relativisht te largeta komunikimi.Valet arrijne te kalojne neper objektet e materialeve te ndryshme dhe,ne perfundim te kapen nga marresit.
   • Rrezet infra te kuqe:jane ne nje nga format me te vjetra te komunikimit jokabllor dhe bazohen ne rrezatimin elektromagnetik.
   • Mikrovalet:jane me te perdorurat ne mjediset e transmetimit wireless,me perhapje te gjere ne mbare boten,sepse mbulojne distanca te medha
   • Bluetooth:Një lidhje Bluetooth-i është pa kabëll (wireless) dhe automatike, dhe ka disa karakteristika interesante që na lehtësojnë jetën e përditshme.Bluetooth-i përdoret për: lidhje midis celularit dhe kufjeve/boxeve; lidhje midis PC-ve dhe celularëve; lidhje mes mouse-t, tastierës, skanerit dhe printerit etj.
Report abuse
More Maps by This User