KENGET E MILOSAOS Mind Map
 
 
 
 

KENGET E MILOSAOS - Mind Map

3 years ago by: Gwennie
 
 
Analize e vepres-lapidar te periudhes se romantizmit shqiptar.
 • KENGET E MILOSAOS
  • Struktura
   • Botimet
    • Origjinal
     • 30 kenge (kangjele)
     • Vleresohet si me i arrire
      • Sinqeritet rinor
      • Delikatese e freski
      • Perjetime te thella poetike
    • Te ripunuara
     • 37 kenge
     • Kane te shenuar ne krye te cdo kenge daten e ngjarjeve te pershkruara
      • Ditar lirik
      • Sfond historik
   • Vargjet
    • Pa rime
    • 8-/7-/6-/5-rrokesh
  • Subjekti
  • Vlerat dhe stili
   • Stili
    • Fragmentar
     • Interpretime te ndryshme
      • 1. Mungese e unitetit artistik
       • E erret
       • E pakuptueshme
      • 2. Shpreh thellesi te ideve
       • Si erresira e ujerave te thella: e erret per shkak te stilit te rafinuar
    • Sintetik
     • Veper e ngjeshur
      • E kufizuar dhe e perzgjedhur ne forme
       • Tejet e perpunuar
      • E gjere ne interpretim dhe ne permbajtje
       • Kerkon lexim te vemendshem
    • Hermetik
     • E paraqitur ne forme alegorike, te pakuptueshme per lexuesin
   • Dallon qe ne 3 vargjet e para
    • Metafore shperthyese
    • Permes transformimit kolosal te natyres
     • Tregon kohen e gjate qe ka kaluar
     • Percjell metaforikisht energjine e ngjarjeve dhe diteve fatlume ne jeten e
      • Njeriut
      • Popujve
  • Vleresime
   • Te pergjithshme
    • Veper me nivel te larte artistik
    • Dallon per figuracionin e pasur
    • Ndjenja delikate
    • Perjetime te holla
    • Ka filozofi te thelle te jetes
   • Nga autore te vecante
    • Shqiptare
     • Ernest Koliqi
      • Per vepren
       • "E para sokllime e mrekullueshme e letersise se lavrueme shqiptare posa te leme"
        • "Trokllitje e jetes se thjeshte shqiptare, e cila prej vetvete bahet poezi"
       • "Asnji pike ujdisje retorike, asnji gjurme kujtimesh te kjarta"
      • Per personazhin
       • "Vegimi i tokes se larget te te pareve i shfaqet menjihere i gjalle e reflektues"
       • "Jetonte ne nji skaj fatlum te atij atdheu, ndersa atdheu i pare mekej i zhytun ne erresiren e thelle nte nji nate te gjate pa shpresen e nji agimi"
        • "Ky mendim i shkaktoi nji peshtjellim te vecante"
     • Arshi Pipa
      • Per vepren
       • "Veper komplekse, me perdorim alegorik te gjuhes"
       • "Fuqi magjepsese e poemes"
        • "Natyre hibride"
         • "Minimum fjalori, qe shkakton paqartesi kuptimi"
    • Te huaj
     • Alfons Lamartini
      • Shprehu vleresime te larta
     • Frederik Mistrali
      • "Gjuhe e virgjer"
      • "Tablo delikate"
      • "Arome dehese e idileve biblike"
Report abuse
More Maps by This User