Lufta e ftohte Mind Map
 
 
 
 

Lufta e ftohte - Mind Map

3 years ago by: era
 
 
 • LUFTA E FTOHTE
  • Me mbarimin e luftes se Dyte Boterore u shfaqen dallime ndermjet sistemeve politike te kunderta (komunist i vendosur ne BS dhe demokraci ne perendim) Stalini ne kundershti me vendimet e marra se bashku me aleatet vendosi forcat ushtarake dhe detyroi vendosjen e regjimit komunist ne Poloni, Cekosllovaki, Hungari, Rumani, Bullgari.
  • Dallimet u simbolizuan nga Churcil qe deklaroi se nje perde e hekurt eshte vendosur permes Europes, qe ndante popujt demokrate nga Blloku komunist.
  • Ashpersimi mosmarrveshjeve dhe rivaliteti mori trajten e luftes se ftohte, u quajt keshtu per shkak se nuk pati lufte te armatosur.
  • SHBA dhe BS per potencialin e madh ushtarak dhe rolin paresor ne blloqe filluan te quheshin superfuqi. Lufta e ftohte u sendezua ne:
   • 1-Zgjerimi zonave te ndikimit te superfuqive ne vendet e tjera.
   • 3-Gara e armatimeve , e cila u ashpesua me prodhimin e bombes atomike me hidrogjen nga BS.
   • 4-Gare teknologjish midis dy superfuqive rreth paisjeve te teknologjise se larte.
   • 2-Krijimi blloqeve poliushtarake.
    • Ne 1949 u krijua NATO(Aleanca e Atlantikut te Veriut , me pjesemarrjen e SHBA, Kanadase, Britanise, Italise, Islandes, Frances, Belgjikes, Holandes, Danimarkes, Luksemburgut. Me pas u anetaresua Turqia, Greqia, Gjermania Perendimore, Spanja, Portugalia. Qellimi saj ishte mbrojtja e sistemit te demokracise dhe ndihmat e ndersjelleta ne rast agresioni nga Blloku Komunist.)
    • Ne 1956 nen drejtimin e BS u nenshkrua Traktati Varshaves (Me pjesmarrjen e Polonise, Cekosllovakise, Hungarise, Rumanise, Bullgarise, Shqiperise. Qellimi ishte mbrojtja e regjimeve komuniste)
  • Ne vitin 1961 sovjetiket ndertuan murin e Berlinit, kater metra i larte me gjatesi 111km. Ai ndante Berlinin lindor te administruar nga sovjetiket prej Berlinit Perendimor te administruar nga perendimoret. (U vertetua thenia e Cercillit per "perden e hekurt")
  • U ndertuan bazat ushtarake ne Europe, Azi, Afrike.
Report abuse
More Maps by This User