Naim Frasheri 1840-1900 - Mind Map

Naim Frasheri 1840-1900 Mind Map
 
 
 
 

Naim Frasheri 1840-1900 - Mind Map

3 years ago by: can marku
 
 
 • Naim Frasheri 1846-1900
  • Femijeria
   • Qe i vogel mesoi persisht , turqisht, arabisht nga hoxha i fshatit
   • Lindi me 25 Maj 1846 ne Frasher te Permetit
   • Zevendesone mesuesin kur ai mungonte
   • Abdyli, (vellai i madh) i mori vellezerit me vete ne Janine
  • Formimi kulturor
   • Naimi dhe Samiu hyne ne gjimnazin Zosimea
    • Filozofia klasike greke e romake
    • iluminizmi francez
    • qyteterimi bashkohes evropian
   • Ndikoi :
    • zgjerimin
     • filozofik
     • artistik
  • Kthimi ne atdhe
   • 1871
    • Stamboll
     • u semur
   • u kthye ne atdhe pasi i duhej klime malore
    • Berat
    • Sarande
    • Frasher
   • njohu me mire atdheun dhe kulturen
  • Lindja e vepres "Histori e Skenderbeut"
   • 6 muaj
    • Qender kurimi
     • Baden/Austri
      • Vizitoi muzeun e Vjenes
      • Pa shpaten e Skenderbeut
       • I la mbresa
       • Shkroi veper mbi te
        • Vargje 8 rrpkeshe
        • 22 kenge
        • +10000 vargje
  • Veprimtaria patriotike dhe migrimi
   • Mori pjese ne "Lidhjen e prizrenit"
    • Abdyli u burgos
    • Naimi u dergua per mbikqyrje ne Stamboll
     • Nuk u kthye me ne atdhe
     • Ai dhe Samiu u bene kryetare te " Shoqerise se Stambollit"
      • rol ne botimin e revistave dhe dhe veprave letrare dhe librat per shkollat shqipe
      • Naimi pati lidhje edhe me shoqeri nga Egjipti, Sofja , dhe Bukureshti
  • Veprat e para
   • Krijimi i pare shqip
    • 1880
     • "Shqiperia"
      • poemth
      • Atmosfere atdhetare
      • Model tregimtar
      • Zgjoi ndjenja patriotike
   • Ndikimi i kultures persiane
    • Vepra e pare ne persisht
     • 24 vjersha
      • "Tehajylat"
       • Enderrimet
     • 1871-1879
     • Per jeten , universin..
    • njohja me poete perse
     • Firdus
     • Rumi
  • Formimi i personalitetit letrar
   • Veprat dhe ndricimi filozofik
   • 1885-1895
    • shumicen e veprave te tij
     • Lulet e Veres
     • Bgaeti e Bujqesi
     • Histori e Skenderbeut
     • Parajsa
     • Qerbelaja
     • Botoi kengen e pare te "iliades' se Homerit 1896
   • Libra didaktike
    • Vjersha per mesenjetoret e para
    • Histori e peregjithshme
    • Diturite
    • Mesime
    • Gjithesia
   • Vleresoi
    • Volterin
    • Rusoin
    • Dekartin
    • Darvinin
Report abuse
More Maps by This User