PJESET PERBERSE TE LULES - Mind Map

PJESET PERBERSE TE LULES Mind Map
 
 
 
 

PJESET PERBERSE TE LULES - Mind Map

1 years ago by: eduartqyrani
 
 
lulja dhe pjeset e saj
 • PJESET PERBERSE TE LULES
  • kercelli
   • Kërcelli është pjesa kryesore e lules, në trajtë boshti, që del mbi rrënjë dhe mban degët, gjethet, lulet e frytet. Kërcelli është organ vegjetativ cili mundëson lëvizjen e materieve ushqyese nga rrënja deri tek gjethja.Tek bimët dallohet :gjethja, luletKëcelli primar,Kërcelli sekondar dheKërcelli terciar.Ndertimi i Kercellit Kercelli i bimeve me farë formohet ne embrion dhe ka nje syth . Ne maje te sythit gjendet indi krijues(meristimae majës)i cili ben rritjen e kercellitbimet tokesore, bazuar ne qendrueshmerine e kercejve te tyre,
  • rrenja
   • Rrënja është organ vegjetativ i fierit dhe i i bimëve me farë.Ajo gjatë zhvillimit të botës bimore është shfaqur vonë si rrjedhojë e kalimit të bimëve nga mjedisi ujor në atë tokësor.Ky artikull është në lidhje me pjesën e një fabrike. Për përdorime të tjera, shih Root (kthjellim). Rrënjët fillore dhe të mesme në një fabrikë pambukNë bimë vaskulare, rrënja është organ i një fabrike që zakonisht qëndron nën sipërfaqen e tokës. Megjithatë, kjo nuk është gjithmonë rasti, një rrënjë mund të jetë gjithashtu ajrore (në rritje mbi tokë) ose aerating (rritje lart mbi tokë ose ujë, veçanërisht lart).
  • gjethe
   • IdeGjethet jane "fabrikat" ku pergatitet ushqimi i bimes.Gjethja eshte organ kryesor i cili kryen procese te cilat jan shume te rendesishme,jo vetem per bimen,por dhe per ekzistencen e botes se gjalle. Gjethja është pjese e një bime.Gjethet kane forma te ndryshme.Ato janë pothuajse gjithmone te gjelbra.Formohen nga pjese te kercellit.Gjethet gjithmone thithin dioksid karboni dhe nxjerrin jashta oksigjen. Gjethja është gjithmone e domosdoshme tek një bime. Ato mund të kenë dellëzim paralel dhe dellëzim rrjetor.a
  • lulja
   • Një lule është struktura riprodhuese e gjetur në bimët e lulëzuara (bimët e ndarjes Magnoliophyta, të quajtur edhe angiosperms). Funksioni biologjik i një lule është riprodhimi, zakonisht duke siguruar një mekanizëm për bashkimin e spermës me vezë. Lulet mund të lehtësojnë tejkalimin (bashkimin e spermës dhe vezëve nga individë të ndryshëm në një popullsi) ose të lejojnë vetëzimin (bashkimin e spermës dhe vezës nga lulja e njëjtë). Disa lule prodhojnë diaspora pa fekondim (parthenocarpy). Lulet përmbajnë sporangia dhe janë vendi ku zhvillohen gametofitët. Shumë lule kanë evoluar që të jenë tërheqëse për kafshët, në mënyrë që t'i bëjnë ata të jenë vektorë për transferimin e pojalmit. Pas fekondimit, vezoret e luleve zhvillohen në fruta që permbajne fara.
Report abuse
More Maps by This User