qeliza e gjakut Mind Map
 
 
 
 

qeliza e gjakut - Mind Map

2 years ago by: Amarda
 
 
 • qelizat e gjakut
  • cfare eshte ?
   • është një ind lidhor i lëngshëm
   • është njësia më e vogël mbartëse e jetës
  • llojet
   • qeliza të kuqe (eritrocite)
    • Madhësia 7,5 µm
    • Trashësi: 2 µm rrethit dhe 1 µm në qender
    • Koncentrati 4.5-5.5 milion/mm^3
    • Numri i tërësishëm 24-30 Bilion
    • Sasia tek meshkujt: 14-18 g/100ml
    • Sasia tek femrat: 12-16 g/100ml
    • Kohëzgjatja e zhvillimit rreth 7 ditë
    • Jetojnë rreth 120 ditë gjegjësisht 4 muaj
   • qeliza të bardha (leukocite)
    • janë pa ngjyrë por nën mikroskop duken me ngjyrë të bardhë e çelur
    • kanë madhësi dhe forma të ndryshme
    • janë dy fish më të mëdha se leukocitet
    • kane rol mbrojtes
    • formohen në palcën e ashtit si dhe në gjëndrat limfatike
   • pllakëza(trombocite)
    • janë shumë më të vogla se eritrocitet
    • madhësia e tyre përmban diku rreth 4,5 mikrometër
    • parandalojne gjakderdhjen
    • prodhohen në : shpretkë, mëlçidhe mushkëri
  • funksionet
   • Transport
    • oksigjenin
    • hormonet
    • mbetjet e organizmit
   • Rregullim
    • barazpesha e ujit
    • elektroliteve
    • temperatura
    • vlera e PH-s
   • Mbrojtje
    • nëpërmjet limfociteve
    • antitrupave
    • fibrinolisës
    • koagulimit
  • vetite
   • Temperatura është 36,6° C
   • pH 7,4
   • Gjaku është një suspension
   • Meshkujt kanë përafërsisht 4,5 litra gjak, Femrat 3,9 litra
  • perberja
   • citoplazma
   • membrana citoplazmike
  • vecorite
   • Tek kurrizorët, gjaku është i përbërë nga qelizat e gjakut të pezulluara në plazmën e gjakut.
   • Insektet dhe disa molusqeve përdorni një lëng të quajtur hemolimfën në vend të gjakut,
Report abuse
More Maps by This User