Qelizat e gjakut Mind Map
 
 
 
 

Qelizat e gjakut - Mind Map

2 years ago by: ErblinaMetaliaj
 
 
 • Qelizat e gjakut
  • rruazat e kuqe (eritrocited)
   • prodhohen me një ritëm prej 2 milion/sekondë, në palcën e kuqe të kockave si, brinjët, vertebrat dhe fund(apo skaj et)e kockave të gjata tek të rriturit. Pas katër muajsh jetë, eritrocidet vdesin. Qelizat e vdekura dërgohen në shpretkë dhe mëlci ku shkatërrohen.
  • pllakëzat e gjakut (trombocided)
   • Trombocitet luajnë një rol të rëndësishëm në prodhimin drockave të gjakut - koagulacionit/mprikjes. Në palcën e kuqe të kockave, qeliza të mëdha të specializuara - megakriocitët ndahen në fragmente më të vegjël. Cdo fragment është një pllakëz.
  • rruazat e bardha (leukocited)
   • mbrojtësit e trupit. Ka pesë lloje qelizash të bardha të gjakut. Tre prej tyre formohen në palcën e kuqe të kockave ndërsa dy llojet e tjera prodhohen në një ind special të quajtur ind limfatik(linfatik).
  • hemoglobina
   • është një proteinë me strukturë katërsore(kuaternare) që përbëhet nga katër vargje polipeptidike-2 vargje të njëjtë alfa dhe dy të njëjtë beta,me një total prej 600 aminoacidesh
Report abuse
More Maps by This User