Romantizmi shqiptar - Mind Map

Romantizmi shqiptar Mind Map
 
 
 
 

Romantizmi shqiptar - Mind Map

3 years ago by: can marku
 
 
 • Romantizmi shqiptar
  • Identiteti dhe kultura kombetare
   • Levizja e Rilindjes kombetare shqiptare
    • Shek XIX - shpallja e pavaresise
   • Ndihmese e madhe per levrimin e gjuhes shqipe
    • Patriote te perkushtuar
     • Kolonite shqiptare jashte vendit
     • Ngulimet historike arbereshe ne Itali
   • E kishte te ndaluar
    • Mesimin e gjuhes ne shkolle
    • Perdorimin ne botime te ndryshme
   • Ishte zgjuar ndergjegjia e popujve
   • Pati perpjekje te medha per krijimin e nje shteti dhe kulture kombetare
   • Veprimtari kulturore:
    • E pashkeputur
    • Nuk ndikuan lufterat/kryengritjet kunder osmaneve
  • Tipari dallues
   • I ngjashem me ate te letersive te popujve Ballkanike
    • Fatet dhe specifika te perbashketa
   • Ishte romantizem kombetar ne kuptimin e letersise
    • Misioni themelor
     • Realizimi i aspiratave per clirim e perparim kombetar
   • E dallonte nga romantizmi i vendeve evropiane:
    • Problemet
     • Zhvillimi ne epoken e perparimit industrial e teknologjik
     • Raporti individ-shoqeri (i zhgenjyer / i perjashtuar)
    • Shoqeri te stabilizuara
   • Rrethanat ne te cilat u realizua
    • Ndikuan ne formimin e tipareve te vecanta te politikes se tij
  • Tiparet e ngjashme me romantizmin evropian
   • Motivet qendrore
    • Perjetimet e drames se individit , revolta e shoqerise , zhgenjimi ,braktisja shtegetimi i heroit lirik ne vende ekzotike , kulti i dashurise dhe i natyres
   • Shume e perpunuar
    • Zgjidhej edhe gjuha e perdorur ne baze te tyre
   • Prirje per ta pasuruar me figura stilistike
    • Paraqitja reale e variacioneve dhe e perjetimeve personale si dhe vecorive lirike
  • Ndikimi i letersise arbereshe
   • Pjese e pandashme e letersise shqipe
    • Niveli i larte artistik
  • Elementi i folklorit
   • I dhane rendesi njohjes folklorike
    • Burim i pasur per letersi
    • Krijimtari popullore
     • Motivet
     • Ngjarjet
     • Gjuha
     • Nxitje estetike si krijues romantik
    • Tradita modeste e letersise shqipe pararendese
   • Faktor ekuilibrues dhe frymezues per:
    • Cajupi , Asdreni , De Rada etj.
   • Figura te shquara
    • Zef Jubani, Dhimiter Kamarda, Thimi Mitko, Spiro Dine etj.
Report abuse
More Maps by This User