ROMANTIZMI1(1) Mind Map
 
 
 
 

ROMANTIZMI1(1) - Mind Map

3 years ago by: gledisa
 
 
 • ROMANTIZMI
  • Kushtet historiko - shoqerore
   • Romantizmi u percaktua nga nje ser faktoresh hiztorik dhe shoqeror nder te cilet me te rendesishmit jane: revolucioni industrial anglez dhe revolucioni borgjez francez. te dy keto revolucione sollen tronditje te medhane te gjitha fushat e jetes, por jehona dhe ndikimi i tyre preken mbare Evropen. Karakteristike eshte pakenaqesia qe shkaktuan klasat shoqerore. E pa kenaqur eshte aristokracia feudale e cila idealizon te kaluaren dhe do ta riktheje ate. Gjithashtu e pakenaqur ishte edhe borxhezia, e cila duhej te vazhdonte betejen me aristokracine.Edhe masa popullore ishte e pakenaqur dhe ndihej e mashtruar ne shpresat per nje jete me te mire.Pakenaqesia u be note zoteruese e vete epokes. Ne keto kushte lindi ne Evrope levizja e romantizmit.
  • Perfaqesuesit
   • Gjermani
    • V.Gete,F.Shiler
   • Angli
    • Xh.Bajroni,Shelli
   • France
    • V.Hygo
   • Itali
    • A.Manxoni,G.Leopardi, U.Fuskolo
   • Amerike
    • Edgar Alan Poe, Uolt Uitman
  • Parimet
   • Mohimi i''kultit te arsyes'' dhe mbizoterimi i ndjenjes: romantiket hollen poshte ''kultin e arsyes'' te bindur se arsyeja nuk mund te shpjegoje gjithcka ndodh me njeriun, ndaj ata i kushtuan rendesi ndjenjes mallit, dhimbjes, vizionit.
   • Kulti i natyres: romantiket adhuronin natyren. Per ta natyra eshte mjeti per t'u shkeputur nga monotonia, pasqyre e ndjenjave te artistit dhe pjese e unit poetik.
   • Hedhja poshte e rregulles se tre njesive: nuk zbaohej nje rregull i vecante aty ku ishte komikja mund te gjendej edhe tregjikja, ngjarja nuk zhvillohet vetem apo hapsie te caktuar.
  • Parimet
   • Heroi romantik: ai eshte nje individ i vetmuar dhe i pasigurt, here i nenshtrohet fatit dhe here ngre krye kunder tij
   • Kulti i lirise: romantiket rebelohen me force kunder sistemeve shtypese, rregullave te ngurta, mjerimit dhe fallsitetit.
   • Gershetimi i gjinive dhe llojeve letrare: romantiket nuk ndriten mure midis gjinive dhe llojeve letrare. Estetika romantike prenon gershetimin midis tyre, kalimin e elementeve te njeres tek tjetra.
   • Rivlersimi i fese: duke hellur poshte arsyen, romantiket iu kthyen fese dhe besimit.
   • Nacionalizmi: romantiket e drejtua vemendjen ne thesaret e kultures kombetare. Ate permblodhen dhe perpunuan me zell vjershat, kenget, perrallat, baladat dhe legjendat popullore.
Report abuse
More Maps by This User