sistemi diellor tik(2) - Mind Map

sistemi diellor tik(2) Mind Map
 
 
 
 

sistemi diellor tik(2) - Mind Map

3 months ago by: shyrete Misini
 
 
 • Sistemi Diellor
  • Dielli
   • Karakteristikat
    • Diametri
     • 1.39 milione km
    • Ndertimi
     • Pjesa e brendshme
      • Berthama
      • Zona radioaktive
      • Zona konvektive
     • Atmosfera diellore
      • Fotosfera
      • Kromosfera
      • Kurora diellore
    • Densiteti
     • 1.4 g/cm3
  • Merkuri
   • Masa
    • 0.056 g/cm3
     • Idea
   • Vellimi
    • 0.06
   • Nuk ka satelite
   • Nuk ka atmosfere
   • 80% e diametrit te tij e ze hekuri (Fe)
   • Eshte planeti me afer Diellit
  • Aferdita
   • Masa
    • 0.81
   • Vellimi
    • 0.88
   • Densiteti
    • 5.2 g/cm3
   • Rrotullohet rreth diellit ne drejtim te kundert nga Lindje ne Perendimi
   • Eshte planeti me i nxehte me temperaturen 477°C
  • Toka
   • Karakteristikat
    • Masa
     • 1
    • Vellimi
     • 1 g/cm3
    • Densiteti
     • 5.5 g/cm3
    • ka orbite eliptike
   • Hena
    • Fazat
     • Hena e re
     • Cereku i pare
     • Hene e plote
     • Cereku i trete i Henes
    • Origjina
     • eshte formuar si nje trup solid 5.6 miliarde vjet me pare
    • karakteristikat
     • temperaturat luhaten midis vlerave 120°C- -150°C
   • Eklipset
    • Henor
    • Diellor
   • Stinet
    • Pranvera
    • Vera
    • Vjeshte
    • Dimri
  • Marsi
   • Karakteristikat
    • Planet shkembor
    • Ka ngjyre te kuqerremte
    • Temperaturat luhaten midis vlerave 80-100°C
    • Jane krijuar kratere nga perplasja e meteoreve.
   • Hena
    • Ka 2 hena
     • Deimos
     • Fobus
  • Jupiteri
   • Karakteristikat
    • Masa
     • 318
    • Vellimi
     • 1316
    • Densiteti
     • 1.3 g/cm3
    • Eshte planeti me i madh i sistemit diellor
    • Temperatura eshte -110°C
   • Numri i henave
    • Jupiteri ka 79 hena
  • Saturni
   • Karakteristikat
    • Masa
     • 95.2
    • Vellimi
     • 755
    • Densiteti
     • 0.7 g/cm3
    • Atmosfera e tij eshte e dendur me Hidrogjen dhe Helium
   • Numri i henave
    • Saturni ka 82 Hena
   • Rrethohet nga disa unaza
    • Unazat nuk jane solide dhe perbehen nga nje mori trupash te cilet rrotullohen si henat rreth nje planeti
  • Urani
   • Karakteristikat
    • Ka pjerresi te madhe
    • Masa
     • 14.6
    • Vellimi
     • 67
    • Densiteti
     • 1.2 g/cm3
    • Rrotullohet sipas drejtimit orar
    • Ka atmosfere te dendur, dhe temerature -224°C
   • Numri i Henave
    • Urani ka 27 hena
  • Neptuni
   • Karakteristikat
    • Eshte planeti me i larget i sistemit diellore
    • Masa
     • 17.2
    • Vellimi
     • 57
    • Densiteti
     • 1.7 g/cm3
    • Largesia nga dielli shkakton uljen e temperatures deri ne -200°C
   • Numri i Henave
    • Neptuni ka 14 Hena
  • Trupa te tjere
   • Asteroidet
    • Jane trupa qiellore me diameter deri 650 km
   • Kometa
    • Jane trupa qiellore qe nuk e kane driten e tyre por pasqyrojne dhe behen te dukshem
   • Meteoridet
    • Meorite
     • kur meteoridet digjen para se te bien ne toke quhen meteore.
    • Meteorite
     • Kur meteoridet nuk shuhen gjate rrugetimit per ne toke, pra bien, perplasen ne Toke quhen meteorite.
  • Planetet xhuxh
   • Plutoni
   • Ceresi
   • Makemake
   • Haumea
   • Erisi
Report abuse
More Maps by This User