Topologjia e rrjeteve - Mind Map

Topologjia e rrjeteve Mind Map
 
 
 
 

Topologjia e rrjeteve - Mind Map

11 months ago by: bleart hamdiu
 
 
 • Topologjia e rrjeteve
  • Topologjia mesh
   • Qdo kompjuter eshte i lidhur drejteperdrejt me secilin kompjuter te rrjetit.PSH LAN eshte nje tip i rrjetit mesh qe lidhen ndermjet tyre.
   • Perparesite: Ky rrjet eshte i sigurt dhe nese njeri kompjuter nuk punon rrjeti vazhdon ne tjetrin kmpjuter te funksionoje
    • Perparesite
     • Eshte e lehte per tu instaluar dhe nuk kerkon shume kabllo
   • Mangesite: Ky lloj i rrjeti ka kosto te larte per instalim,pasi qe kerkon shume kabllo dhe ka veshtersi per tu realizuar.
   • Topologjia Tree
    • Mund të shihet si nj koleksion i rrjetave yll të vendosura në hierarki. Ky rregullim në formë druri ka nyje periferike individuale të cilat kanë detyrë të pranojnë dhe transmetojnë vetëm prej nyjeve dhe nuk kërkohen të jenë si repetitorë apo regjeneratorë. Në dallim prej topologjisë yll nyja qendrore mund të shpërndahet.
    • Perparesite:Ky rrjet ka kosto te ulet
    • Mangesite:Nese ky rrjet deshton nje nyje,atehere bie duke u ndare ne dege:
     • Topologjia Hibride-perdor kombinimin te dy ose me shume topologjive,qe rrjeti mos te kete anje nga format standarde.
      • Rrjeti yll-unaze
       • perbehet nga disa paisje,qe lidhen me nje pajisje qendrore,qe quhet MAU dhe pastaj pasjisjet qendrore lidhen mes tyre sipas topologjise ring
      • Rrjeti star-bus
       • perbehet nga disa paisje,qe lidhen me nje pajisje qendrore,qe quhet MAU pastaj paisjet lidhen mes tyre sipas topologjise bus.
  • Toplogjia Ring
   • Qdo kompjuter ka lidhje me dy kompjuter fqinje dhe te gjitha mesazhet udhetojne nga nje kompjuer tjeter ne forme te levizjes se akrepave te ores ose ne drejtim te kunderte me ta, duke pershkruar nje unaze.
   • Perparesite
    • Nepermjete saj gjenden lehtesishte defektet ne rrjet dhe nuk nevojitet shume kabllo per krijimin e rrjetit.
   • Mangesite
    • Nje defekt ne ndonje kabllo apo ne nje paisje prish harkun,pastaj vjen deri te prishja e gjith rrjetit.Shtimi apoheqja enje paisje/kompjuteri do te thote riinstalim ose ndryshimi i te gjitha kabllove.
  • Topologjia Star
   • Lloje i zakonshem dhe me perdorim te gjere,te gjitha pajisjet lidhen ne qender me pajisjen HUB.Te gjitha te dhenat shkojne aty dhe po ashtu ajo ridrejtohet per te kompjuteri i synuar.
   • Perparesite
    • Eshte e lehte per te shtuar ose hequr kompjutera,mjafton te behet update HUB-i,po ashtu lehte instalohet
   • Mangesite
    • Kerkon me shume kabllo ne gjatesi.Defektet ne HUB-in qendror do te sjell prishjen e te gjith rrjetit.
  • Topologjia Bus
   • Eshte e perbere nga kablloja kryesore e vetme me fundore ne dy skajet dhe perben shtyllen kurrizore te sistemit
   • Perparesite
    • Eshte e lehte per tu instaluar dhe nuk kerkon shume kabllo
   • Mangesite
    • Nese kablloja kryesore peson demtime,i gjith rrjeti efektivisht behet i paperdorueshem dhe veshtire qe te identifikohet se cili eshte problemi
Report abuse
More Maps by This User