TOPOLOGJIA E RRJETEVE5 - Mind Map

TOPOLOGJIA E RRJETEVE5 Mind Map
 
 
 
 

TOPOLOGJIA E RRJETEVE5 - Mind Map

3 months ago by: Klea Dishani
 
 
 • TOPOLOGJIA E RRJETEVE
  • STAR
   • Eshte lloji me i zakonshem dhe me perdorim me te gjere.Eshte e lehte per te shtuar ose hequr kompjutera,mjafton te ndryshojme(upgrade)hub-in.Instalohet lehte.Kerkon me shume kabllo ne gjatesi.Defektet ne hub-in qendror do te sillnin prishjen e gjithe rrjetit.
  • MESH
   • Ne kete rrjet,cdo kompjuter eshte i lidhur drejtperdrejt me secilin kompjuter te rrjetit.Ky rrjet eshte i sigurt.Edhe nese nje kompjuter nuk punon,rrjeti vazhdon te funksionoje.Rrjeti Mesh ka kosto te larte per instalimin,pasi kerkon shume kabllo dhe ka veshtiresi per tu realizuar.
  • HIBRIDE
   • Perdor kombinime te dy ose me shume topologjive.Dy shembujt me te shpeshte te rrjeteve hibride jane:
   • 1.Rrjeti yll-unaze(star-ring),qe perbehet nga disa pajisje qendrore.
   • 2.Rrjeti yll-magjistral(star-bus),qe perbehet nga pajisje.
  • TREE
   • Mund te shihet si nje bashkesi e rrjeteve yll te vendosura ne hierarki.Ky rrjet ka kosto te ulet.Nese demton nje nyje, atehere i gjithe rrjeti bie duke u ndare ne dege.
  • RING
   • Ne kete rrjet cdo kompjuter ka perbri dy fqinje dhe te gjithe mesazhet udhetojne nga nje kompjuter tek tjetri ne drejtim te akrepave te ores.Nepermjet saj gjenden lehtesisht defektet ne rrjet.Nje defekt ne ndonje kabllo apo ne nje pajisje prish harkun,gje qe sjell prishjen e rrjetit.
  • BUS
   • Eshte e perbere nga kablloja kryesore e vetme.Eshte e lehte per tu instaluar dhe nuk kerkon shume kabllo.Nese kablloja kryesore peson demtime,atehere i gjithe rrjeti efektivisht behet i paperdorshem.
Report abuse
More Maps by This User