Topologjia e rrjetit - Mind Map

Topologjia e rrjetit Mind Map
 
 
 
 

Topologjia e rrjetit - Mind Map

1 years ago by: annamaria
 
 
 • Topologjia e rrjetit
  • Llojet e topologjive
   • Klasifikimi i topologjive
    • Topologjia Bus
     • Perbehet nga kablloja kryesore qe perbem shtyllen kurrizore te sistemit. Pajisjet e lidhura komunikojne nepermjet kesaj kablloje.
      • Perparsite
       • Ajo eshte e lehte per t'u instaluar dhe nuk kerkon shume kabllo
      • Mangesite
       • Nese kablloja kryesore demtohet, i gjithe rrjeti behet i paperdorshem
    • Topologjia Star
     • Perbehet nga pajisja Hub e cila lidh pajisjet e tjera
      • Perparesite
       • Eshte e lehte per te shtuar ose hequr kompjutera, gjithashtu e lehte per t'u instaluar
      • Mangesite
       • Defekt ne Hub-in mund te prishin gjithe sistemin
    • Topologjia Ring
     • Cdo kompjuter ka dy fqinje dhe informacioni udheton ne drejtim te kundert te akrepave te ores.
      • Perparesite
       • Gjenden lehtesisht defektet ne rrjet, gjithashtu nuk kerkon numer te madh kabllosh
      • Mangesite
       • Defekte ne kabllo mund te prishin gjithe sistemin. Shtimi ose heqja e pajisjeve kerkon riinstalim dhe ndryshim te gjithe kabllove
    • Topologjia Mesh
     • Secila pajisje eshte e lidhur drejtperdrejt me cdo pajisje te rrjetit
      • Perparesite
       • Rrjeti eshte i sigurt dhe vazhdon te punoje nese nje pajisje ka defekt
      • Mangesite
       • Ka kosto te larte instalimi dhe secili kompjuter duhet te kete performance te mire
    • Topologjia Tree
     • Pajisjet jane te vendosura ne hierarki qe pajisjet fundore te percjellin informacion, derisa te arrije ne kompjuterin qendror
      • Perparesite
       • Ky rrjet ka kosto te ulet instalimi
      • Mangesite
       • Nese deshton nje nyje, bie vetem ajo nyje ose dege
   • Topologji hibride
    • Topologjia hibride është një ndërlidhje e dy ose më shumë topologjive themelore të rrjetit, secila prej të cilave përmban nyjet e veta. Ndërlidhja që rezulton lejon nyjet në një topologji themelore të dhënë të komunikojnë me nyjet e tjera në të njëjtën topologji si dhe ne topologjite e tjera.
     • Përparësitë e një rrjeti hibrid përfshijnë rritjen e fleksibilitetit pasi topologjitë e reja themelore lehtësisht mund të shtohen ose ato ekzistuese hiqen dhe rritin tolerancën e gabimeve.
     • Ekzistojnë lloje të ndryshme të topologjive të rrjetit hibrid në varësi të topologjive themelore që përbëjnë hibridin dhe topologjinë fqinje që ndërthurin topologjitë themelore. Llojet me te perdorura jane:
      • Topologjia Star-Ring
      • Topologjia Star-Bus
  • Cfare eshte topologjia e rrjetit?
   • Topologjia e rrjetit është organizimi i elementeve (lidhjeve, nyjeve, etj.) të një rrjeti komunikimi. Topologjia e rrjetit mund të përdoret për të përcaktuar ose përshkruar sistemimin e llojeve të ndryshme të rrjeteve komunikuese.
    • Shembuj të topologjive të rrjetit gjenden në rrjetet lokale (LAN), një instalim i zakonshëm i rrjetit kompjuterik. Çdo nyje në LAN ka një ose më shumë lidhje me pajisje të tjera në rrjet; pershkrimi i këtyre lidhjeve rezulton në një formë që mund të përdoret për të përshkruar topologjinë fizike të rrjetit. Një gamë e gjerë e topologjive fizike janë përdorur në LAN, duke përfshirë Ring, Bus, Star dhe Mesh.
     • Lidhjet e rrjetit realizohen me kabllo ose pa kabllo.
      • Lidhja kabllore kryet me disa lloje kabllosh si: Kabllo koaksiale Kabllo te ciftezuar Kabllo UTP
      • Lidhjet jokabllore ose wireless kryhen me kanale si: Valet radio Rrezet infra te kuqe Mikrovalet Bluetooth
Report abuse
More Maps by This User