Topologjia1 Mind Map
 
 
 
 

Topologjia1 - Mind Map

3 months ago by: nisa petku
 
 
 • Topologjia
  • Topologjia Bus
   • Eshte e perbere nga kablloja kryesore e vetme me fundore ne te dyja skajet dhe perben shtyllen kryesore te sistemit
    • Perparesite
     • Eshte e lehte per tu instaluar dhe nuk kerkon shume kabllo
    • Mangesite
     • Nese kablloja kryesore peson demtime atehere i gjithe rrjeti bie
  • Topologjia Star
   • Eshte lloji me i zakonshem me perdorim me te gjere .Ne kete rast te gjitha paisjet lidhen me paisjen Hub qe ndodhet ne qender .
    • Perparesite
     • Eshte e lehte per te shtuar dhe hequr kompjutera.
    • Mangesite
     • Kerkon shume kabllo ne gjatesi dhe defektet ne Hub-in qemdror do te sillnin prishjen e te gjithe rrjetit
  • Topologjia Ring
   • Cdo kompjuter ka perbri dy fqinje dhe te gjitha mesazhet kalojne nga nje comp te tjetri ne drejtim te kundert me akrepat e ores
    • Perparesite
     • mund te gjenden lehtesisht defektet ne rrjet dhe nevojitet nje numer i vogel kabllosh
    • Mangesite
     • Nese ka nje defekt ne ndonje kabllo ose paisje prishet harku dhe si pasoje i gjith rrjeti prishet
  • Topologjia Mesh
   • Ne kete rrjet cdo kompjuter eshte i lidhur drejtperdrejt me secilin kompjuter te rrjetit
    • Perparsite
     • Eshte nje rrjet i sigurt dhe nese nje kompjuter nuk punon rrjeti vazhdon te punoje
    • Mangesite
     • Ka kosto te larte pasi kerkon shume kabllo dhe ka veshtirsi per tu instaluar
  • Topologjia Tree
   • Mund te shihet si nje bashkesi e rrjeteve yll te vendosura ne hierarki
    • Perparesite
     • Ka kosto te ulet
    • Mangesite
     • Nese nje nyje deshton atehere rrjeti bie duke u ndare ne dege
  • Topologjia Hibride
   • Perdor kombinimin te dy ose me shume topologjive , duke bere qe rrjeti te mos kete forme standarte.
    • Rrjeti star-ring
     • Perebehet nga disa paisje,te cilat lidhen me paisjen qendrore e cila eshte MAU sipas topologjise star.Kurse paisjet qendrore lidhen sipas topologjise ring.
    • Rrjeti star-bus
     • Perbehet nga disa paisje,te cilat lidhen me paisjen qendrore MAU sipas topologjise star ndersa paisjet qendrore lidhen sipas topologjise bus
Report abuse
More Maps by This User